Sport och FitnessFriidrott

Friidrott på OS: stavhopp, slägga, relä, kör häck

Friidrott på de olympiska spelen dök upp i Aten 1896. Det var det första spelet i dag. Och sedan dess, alltid förekommer i program idrotts forum var 4 år.

Endast för män

Den första moderna olympiska spelen friidrott presenterades några utföranden - springa, hoppar och höjd, kulstötning och diskus. De flesta av dem har utmärkt företrädare för USA. Bara lyckats vinna loppet engelsmannen Edwin Flack på 800 och 1500 meter och maraton var den första grekiska - Spyridon Louis. Sen har spelats 12 uppsättningar av medaljer, 9 av dem vanns av amerikanerna.

Första gången friidrott vid de olympiska spelen var ett exklusivt manliga privilegium. Kvinnor att delta i officiella tävlingar är inte tillåtna. Denna situation fortsatte fram till 1928. Endast i årets spel i Amsterdam var kvinnliga försökspersoner.

Så tog första gången kvinnorna delta i IX sommarspelen: i damernas 100 och 800 meter, stafett 4 med 100, höjdhopp och diskuskast.

hammar -fräsar

Slägga för första gången i historien som ingår i programmet II OS i Paris 1900. Sedan tävlingen kom 5 idrottare i de båda länderna - USA och Sverige. Som ett resultat fick hela podiet amerikanska idrottare. Dzhon Flenagan vann med en poäng på 51 meter och en centimeter. Detta var den första olympiskt rekord i slägga.

Bryta hegemoni amerikaner i de olympiska spelen var först i 1928 av irländaren Pat O Callaghan. År 1960, i Rom för första gången han vann en seger sovjetisk idrottsman Vasily Rudenko, skickade runt till 67 meter och 10 centimeter. Som ett resultat har de guldmedaljer vid OS i denna disciplin vann bara sovjetiska och amerikanska idrottare - till 7. Fem gånger besegrade ungrarna, som också lyckats skapa en bra skola i den här sporten, två gånger irländska och en tysk, finländare, polacker, Japanska och slovener. Idag, den nuvarande olympisk mästare i disciplinen hammar kasta hos män - är en tadzjikiska Dilshod Nazarov. Resultatet är imponerande: 78 meter och 68 centimeter.

Världsrekord i slägga hålls i 30 år. Sedan 1986 kan ingen överträffa resultaten av den sovjetiska idrottare Yuriya Sedyh skickade hammaren 86 meter och 74 centimeter.

stavhoppare

Som nämnts ovan, år 1896 APSK hölls den första i modern historia av de olympiska spelen. Stavhopp har i sitt program. I tävlingen deltog 5 idrottare - amerikansk 2 och 3 i den grekiska. Som ett resultat, ägarna bara brons gick till tävlingen, hon är Evangelos Damaskos. Han underkastades spjälad höjd av 2 meter 60 centimeter. Den första olympiska mästare - är USA representant för Wells Hoyt flög han till en höjd av 3 meter 30 centimeter.

Sedan dess har stavhopp som ingår i programmet för varje olympiaden. Många utmärkta långärmade tröjor och bland sovjetiska och ryska Idrottsskolan.

I 80 sport boll stoppade Sergey Bubka och Rodion Gataullin. Senast efter Sovjetunionens blev en förespråkare för Ryssland och Bubka - landslaget i Ukraina. Resultat Sergei, förresten, hittills har ingen lyckats överträffa. År 1994 tävlingen i italienska Sestriere idrottare tog bar 6 meter 14 centimeter. Detta register hålls under 22 år. Dämpad honom och OS. Stavhopp disciplin blev hans guld 1988 i Seoul. Under sin karriär satte han 35 världsrekord.

Kvinnor fortfarande inte resulterar överträffas utomhus rysk kvinna Eleny Isinbaevoy. Planck 5 meter 6 centimeter, har det ingått i augusti 2009 på scenen i Golden League i Zürich, har ännu inte utsatts för någon annan. Det var hennes 27: e världsrekord.

reläet

Blandad relä vid de olympiska spelen infördes först 1908. Turneringen hölls i London.

Totalt deltog 7 lag. Sostoyazaniya mening bestod i att de två första etapperna av de tävlande kör 200 meter, den tredje - 400, och den sista - 800 meter. Lag tävlade i par, vinnarna gick genast till final i de olympiska spelen.

För guld i disciplinen "mixed stafett" som ett resultat av att slåss mot Ungern, Tyskland och USA. Amerikanerna höll avståndet i 3 minuter 29,4 sekunder och vann turneringen. Här är namnen på mästare - Nathaniel Cartmell, Dzhon Teylor, William Hamilton Melvin Sheppard. Tyskarna vände silver i de ungerska landslaget - brons.

Running häck

100 meter häck - är en av de olympiska friidrotts discipliner. Vid de senaste spelen i London 2016. Var tävling för enbart kvinnor. Män deltog på ett avstånd av 110 meter.

Hela säsongen i denna typ av program bibehöll hegemoni amerikanska idrottare. Men de olympiska spelen fick gå bara tre deltagare. Det var en fantastisk historia och alla - säsongen ledare, en idrottsman från USA Kendra Harrison, misslyckades med att passera den amerikanska valet. Men på samma gång, efter bara tre veckor efter misslyckade resultat, bröt han världsrekord, innan hänga på nästan 30 år. Vid tävlingar i London har hon övervinna de hundra meter häck på 12,2 sekunder.

Vid spelen kom sig till 48 idrottare som delades in i sex lopp. Enligt resultaten av preliminära steg till nästa omgång har varit idrottare från USA, Belgien, Finland, Kanada, Bahamas, Storbritannien, Tyskland, Norge, Jamaica, Puerto Rico, Vitryssland, Nigeria och Frankrike.

Våra fans den mest minnesvärda prestanda för vitryssar Alina Talai. I den preliminära loppet kom hon tvåa med ett resultat på 12,74 sekunder.

Om semifinalen hon visade samtidigt, sedan igen att kunna få det andra. Men idrottaren utfört mycket värre. Han sprang avståndet i 13.66 sekunder och kom till mållinjen sist.

Finalisterna har idrottare från USA, Storbritannien, Tyskland, Bahamas och Kanada. Som experter förutspådde, friidrott vid de olympiska spelen har blivit kronan disciplin för amerikaner, eftersom denna typ av program, alla medaljer gick till dem. OS-mästaren blev Brianna Rollins med resultatet av 12,48 sekunder.

Tresteg

I tresteg vid OS i London tävlingarna hölls bland både män och kvinnor. 48 deltagare tävlade om medaljer bland en stark hälften av mänskligheten. Finalisterna kvalificerade endast 12. Bland dem - företrädare för USA, Kina, Colombia, Portugal, Guyana, Kuba, Mexiko, Frankrike och Polen. För många finalister var det inte de första olympiska spelen. Tresteg var en annan en fördel av amerikanska idrottare.

I finalen, med resultatet av 17 meter 86 centimeter Segern gick till American Christian Taylor, vände Silver hans landsman uilla Kleya, brons - på kinesiska Dun Binya.

medalj ställningar

Friidrott på OS ger traditionellt landslagen av högsta antalet medaljer. Endast vid de senaste spelen i Rio 47 uppsättningar medaljer har spelats.

De flesta av alla medaljer vann oss idrottare - 13 guld, 10 silver och nio brons. 6 segrar Kenyans och Jamaica idrottare.